Daftar Syarikat Sdn Bhd | Foundershive

Langkah mudah dan senang untuk daftar Syarikat (Sdn Bhd) anda

Ingin mendaftar Syarikat anda tetapi tak pasti syarat dan bagaimana? Kami di sini sedia membantu anda. Kini anda boleh mendaftar Syarikat dari mana saja anda berada.

Syarat bagi Pendaftaran Syarikat Sdn Bhd Malaysia

Antara syarat yang perlu disemak sebelum anda daftar syarikat sdn bhd online anda adalah seperti berikut.

Kelayakan sebagai Pengarah

 • Warga Malaysia/ Warga asing
 • Sekurang-kurangnya 1 Pengarah menetap di Malaysia
 • Berumur 18 tahun dan ke atas
 • Tidak muflis

Dokumen Diperlukan

 • Salinan IC/ Passport
 • Bukti menetap di Malaysia (hanya 1 bukti bagi mana-mana Pengarah diperlukan)
 • Surat Kebenaran (jika nama yang ingin digunakan bagi syarikat baru ini tertakluk pada trademark/ perkataan terkawal)

Bagaimana Proses Pendaftaran Syarikat (Sdn Bhd) ?

Langkah mudah. Kami di sini akan bantu anda memudahkan semua urusan anda.

Pra Permohonan
1. Daftar dan Bayar Pakej Pendaftaran Syarikat anda

1. Daftar dan Bayar Pakej Pendaftaran Syarikat anda

Isi borang secara dalam talian dan lampirkan dokumen yang diperlukan untuk Pendaftaran Syarikat (Sdn Bhd). Setelah borang pendaftaran dihantar, anda akan menerima e-mel untuk pembayaran yang diperlukan

Hari 1
2. Verifikasi Identiti

2. Verifikasi Identiti

Kami akan melakukan proses KYC yang cepat mengenai identiti pengarah dan ahli pemegang saham Syarikat yang dicadangkan

Hari 2
3. Persediaan semua dokumen bermula

3. Persediaan semua dokumen bermula

Kami akan menyediakan dokumen yang diperlukan untuk ditandatangani oleh pengarah dan pemegang saham

Hari 2
4. E-Tandatangan Dokumen

4. E-Tandatangan Dokumen

Semua pengarah dan pemegang saham perlu menandatangani dokumen yang diperlukan secara dalam talian

Hari 3
5. Penyerahan ke SSM

5. Penyerahan ke SSM

Setelah semua dokumen ditandatangani, kami akan mengemukakan permohonan Pemerbadanan ke SSM

Hari 4-5
6. Itu Je!

6. Itu Je!

Setelah SSM meluluskan (selalunya dalam 2 hari), kami akan memberikan notis pendaftaran kepada anda

Harga Kami

Pakej Pendaftaran Syarikat lengkap anda

PAYG
Lengkap

Pakej Ala-Carte (PAYG)

Pelan pakej “pay as you go” iaitu pakej ala-carte yang membolehkan anda membayar perkhidmatan tambahan yang hanya jika anda perlukan dalam mengembangkan perniagaan anda.

RM 2,419
 • Fi Pendaftaran (RM899)
 • Fi Pendaftaran SSM (RM1,010)
 • 6 bulan fi pelantikan Setiausaha Syarikat Digital (RM85 sebulan)
Popular
RM 2,004
 • Incorporation Fee (RM899)
 • SSM Incorporation Fee (RM1,010)
 • 1 bulan fi pelantikan Setiausaha Syarikat Digital (RM95 sebulan)

Lengkap

Pelan pakej yang merangkumi keperluan berkanun untuk perniagaan anda. Kurang sakit kepala dan lebih banyak masa untuk perniagaan anda.

RM 2,869
 • Fi Pendaftaran (RM899)
 • Fi Pendaftaran SSM (RM1,010)
 • 6 bulan fi pelantikan Setiausaha Syarikat Digital (RM160 sebulan)
Popular
RM 2,099
 • Fi Pendaftaran (RM899)
 • Fi Pendaftaran SSM (RM1,010)
 • 1 bulan fi pelantikan Setiausaha Syarikat Digital (RM190 sebulan)

Mula dengan segera melalui pakej di atas.

Pakej Termasuk:

* harga di atas hanya untuk Pendaftaran Syarikat (Sdn Bhd) untuk pengarah dan pemegang saham tempatan Malaysia sahaja. Untuk pengarah dan ahli pemegang saham warganegara asing, sila hubungi Jabatan Perkhidmatan Korporat Luar Negara (OCS) kami.

Dengan Mendaftar Syarikat menerusi Foundershive, anda secara automatik akan melanggan Perkhidmatan Kesetiausahaan Syarikat kami. Sila lihat Pakej Harga Perkhidmatan Setiausaha Syarikat kami.

Soalan Lazim

Syarikat Sdn. Bhd. adalah sebuah syarikat sendirian berhad yang dibatasi oleh saham di mana tanggungjawab pemegang sahamnya terhad kepada jumlah saham yang dipegang oleh pemegang saham sahaja. Ia juga merupakan entiti yang berasingan dari pemiliknya dan mempunyai kapasiti penuh untuk menjalankan sebarang perniagaan, disaman d.l.l. Ia lebih sesuai untuk pengusaha berpengalaman di Malaysia.

Sdn Bhd mempunyai keunikannya.

Kelebihan

 • Liabiliti Terhad – bermaksud pemilik (iaitu pemegang saham) Syarikat hanya bertanggungjawab terhadap jumlah wang yang dilaburkan ke dalam Syarikat melalui sahamnya. Oleh itu, kekayaan peribadi pengusaha dilindungi jika perniagaan mengalami kerugian atau kegagalan yang teruk.
 • Entiti Undang-Undang Berasingan – Syarikat Sdn Bhd dan pemilik adalah dua entiti yang berasingan. Syarikat akan terus wujud walaupun pemiliknya meninggal dunia, mengundurkan diri, atau melepaskan hak milik dengan cara lain.
 • Kadar cukai yang lebih rendah – Sdn Bhd dikenakan pada kadar cukai Syarikat yang relatif lebih rendah daripada menjalankan perniagaan yang dikenakan cukai peribadi.
 • Lebih mudah untuk mendapatkan pinjaman – Bank umumnya menyukai Sdn Bhd kerana boleh dipercayai dan boleh dipercayai kerana Sdn Bhd perlu mengikuti peraturan yang lebih ketat dalam mengekalkannya.
 • Lebih mudah mencari dana alternatif seperti pelabur malaikat dll.

Kekurangan

 • Lebih banyak kepatuhan dan tadbir urus – Sdn Bhd perlu mematuhi Akta Syarikat 2016 di Malaysia di mana setiap tahun penyerahan mandatori perlu dipatuhi
 • Lebih mahal untuk mengekalkan Sdn Bhd daripada Business Enterprise (Sole Proprietor atau Partnership).
 • Sekurang-kurangnya seorang (1) pengarah yang bermaustatin di Malaysia dengan memiliki alamat tempat tinggal di Malaysia.
 • Minimum satu (1) pemegang saham – boleh terdiri dari individu atau badan korporat
 • Minimum satu (1) Setiausaha Syarikat Berlesen pemastautin Malaysia (Foundershive menyediakan perkhidmatan Kesetiausahaan Syarikat)
 • Minimum RM1 sebagai modal berbayar

Pemegang Saham

Juga dikenali sebagai ahli. Pihak yang memiliki Syarikat melalui memegang saham Syarikat. Ia boleh terdiri daripada individu atau Badan Korporat

Pengarah

Juga dikenali sebagai Lembaga Pengarah. Pengarah adalah individu yang dilantik oleh pemegang saham untuk menguruskan Syarikat. Pengarah dan pemegang saham boleh menjadi individu yang sama.

Setiausaha Syarikat

Dilantik oleh Lembaga Pengarah. Setiausaha Syarikat adalah individu yang dilesenkan di bawah Badan Profesional di Malaysia atau SSM untuk bertindak sebagai Setiausaha Syarikat.

Tugas setiausaha syarikat adalah untuk memastikan bahawa Syarikat mematuhi undang-undang Syarikat dan undang-undang yang berkaitan; untuk memastikan maklumat pemegang saham, pengarah terkini; untuk mengemukakan penyata tahunan dan penyata kewangan tahunan kepada SSM; simpan semua minit mesyuarat dan ketetapan bertulis mesyuarat dewan; berikan dokumen Salin yang Disahkan untuk membuka akaun bank, dll

Menurut Seksyen 236 Akta Syarikat 2016, semua Sdn Bhd mesti melantik setiausaha syarikat dalam tempoh 30 hari dari tarikh penubuhannya. Sekiranya anda mendaftar Sdn Bhd anda melalui Foundershive, Foundershive secara automatik akan dilantik sebagai setiausaha syarikat anda.

Semasa mendaftar Sdn Bhd anda, kami menasihatkan anda untuk letak modal berbayar minimum RM1,000 kerana selalunya bank memerlukan deposit RM1,000 untuk buka akaun bank perniagaan (tertakhluk pada syarat Bank)

Kami menerima modal berbayar sehingga RM10,000 secara tunai sebagai modal berbayar. Ini bermaksud anda tidak perlu memberikan bukti modal yang disuntik ke dalam Syarikat.

Sebarang jumlah melebihi RM10,000 akan memerlukan bukti pembayaran anda memasukan duit ini ke dalam akaun bank syarikat anda (hanya boleh dilakukan setelah menubuhkan Syarikat dan membuka akaun bank perniagaan).

Terdapat beberapa kos yang perlu dipertimbangkan semasa menubuhkan Syarikat anda. Berikut adalah panduan umum yang perlu anda ketahui.

Kos Sekali Saja

a) Kos Penubuhan Sdn Bhd – Foundershive membantu anda dalam mendaftar Sdn Bhd dengan SSM. Rujuk harga kami di atas.
b) SSM mengenakan caj RM1010 (yuran penubuhan Sdn Bhd)

Kos Tahunan

a) Bayaran Fi Lantikan Setiausaha – bergantung pada pakej yang dipilih yang ditawarkan oleh Foundershive – anggaran minimum RM900 setiap tahun
b) Penyerahan Penyata Tahunan dan Penyata Kewangan yang Diaudit kepada SSM – anggaran RM800 -RM1,000. Kecualikan yuran ini jika anda memilih Pakej Semua Dalam Satu untuk item (a).
c) Perkhidmatan Perakaunan – Akauntan untuk menyediakan akaun pengurusan tahunan anda untuk diserahkan kepada juruaudit – Harga berbeza bergantung pada jumlah urus niaga dan kerumitan akaun. Harga bermula dari RM1,500. Anda mungkin juga dapat mengecualikannya sekiranya anda mempunyai akauntan dalaman anda untuk bantu anda.
d) Perkhidmatan Audit – Juruaudit dikehendaki mengaudit Akaun pengurusan tahunan anda. Bayaran berbeza-beza dan bergantung pada akaun Tahunan. Harga bermula dari RM1,500 untuk Syarikat yang tidak aktif.
e) Ejen Cukai – Ejen cukai akan membantu dalam mengira Cukai Syarikat anda dan mengisinya ke LHDN. Fi bermula dari RM700

Jumlah anggaran untuk Penyelenggaraan Tahunan Sdn. Bhd (a-e). ialah bermula dari RM5,400.

Sila gunakan anggaran di atas hanya sebagai garis panduan

Tidak, alamat syarikat anda tidak semestinya sama dengan alamat perniagaannya.

Alamat berdaftar syarikat biasanya di mana pejabat setiausaha syarikat berada, yang terbuka dan dapat diakses oleh orang ramai pada waktu perniagaan biasa. Di sinilah semua dokumen syarikat (menurut Akta Syarikat 2016), perlu disimpan dan boleh diakses.

Alamat perniagaan adalah alamat tempat anda menjalankan perniagaan. Ia mungkin di mana sahaja di Malaysia sama ada alamat rumah jika anda menjalankan perniagaan dari rumah.

Masa pemprosesan adalah 7-9 hari setelah menerima dokumentasi lengkap.  Namun demikian, jika tiada masalah, kami akan mengambil hanya 4-5 hari untuk mendaftar Syarikat Sdn Bhd anda.

Anda boleh memuat turun Borang Penubuhan Syarikat (link)

Dokumen dibawah perlu disediakan (softcopy)

 • Salinan IC (Muka hadapan dan belakang) / Salinan passport
 • Bukti bermaustatin (contohnya bil atas nama anda) hanya bagi salah satu Pengarah syarikat
 • Surat kebenaran menggunakan Nama (jika nama yang dipilih tanda dagangan atau perkataan terkawal)
Kad kredit/ debit bagi tujuan pembayaran

 

Setelah menerima notis pendaftaran, sijil pendaftaran, dan Superform, pemberitahuan pelantikan Setiausaha Syarikat Pertama, kami akan teruskan dengan pembukaan akaun bank Syarikat.

Setiap bank mempunyai syarat dan format berbeza. Anda dinasihatkan untuk memeriksa dengan bank anda mengenai contoh borang dan dokumen yang diperlukan untuk membuka akaun bank dan dokumen yang diperlukan terutama yang melibatkan Salinan Sah oleh Setiausaha Syarikat.